Outplacement → Exit Mediation

Conflict en oplossing

Soms is een arbeidsconflict reden om een arbeidsovereenkomst te beŽindigen. Soms ook is de vertrekregeling zelf aanleiding voor een patstelling of conflict. Dit kan toch al gevoelige verhoudingen verder onder druk zetten, waarbij niet zelden de hakken in het zand gaan. Vervolgens wordt het Ė met alle kosten van dien Ė aan juristen overgelaten om de zaak uit te onderhandelen. Kostbare tijd voor begeleiding naar nieuw werk gaat verloren.

Onafhankelijk en neutraal

Verschil van mening over de inhoud van een vertrekregeling kan echter ook met behulp van een onafhankelijke mediator tot een oplossing komen. Een mediator brengt partijen bij elkaar, neemt geen standpunt in en bedenkt geen oplossingen; dat doen de partijen zelf. De mediator begeleidt het proces op een creatieve manier, kiest geen partij, is onafhankelijk en neutraal. Soms is een enkel drie-gesprek voldoende, soms is een kort mediation traject de uitweg uit de patstelling.

Wanneer instroom in een outplacementtraject bemoeilijkt wordt door onenigheid tussen werkgever en vertrekkende medewerker, dan kan Happel Company u in contact brengen met een onafhankelijk NMI Registermediator. Daarmee wordt de weg geŽffend naar een vertrekregeling met draagvlak.

De voordelen van exit mediation ten opzichte van een juridische procedure:

• Mediation is kortdurend en daardoor minder kostbaar
• Erkenning van elkaars tegengestelde belangen
• Communicatie komt weer op gang
• Afspraken worden door beide partijen gemaakt
• De mediator is deskundig en onafhankelijk

Mediation vindt plaats op basis van vrijwilligheid. Wanneer u kiest voor exit mediation, dan is een actieve inzet nodig om tot een goed resultaat te komen: u gaat samen op zoek naar de oplossing, onder deskundige begeleiding. Wat tijdens de mediation wordt besproken en vastgelegd valt onder de geheimhoudingsplicht.

Eindafspraken worden door de mediator vastgelegd. Een juridische vaststellingsovereenkomst wordt door een advocaat van de werkgever opgesteld. Happel Company kan vervolgens de outplacementbegeleiding ter hand nemen.

Voor meer algemene informatie, procedures en mogelijkheden: www.nmi-mediation.nl.

  • Team Happel Company

  • Happel Company, landelijk opererend outplacement-, re-integratie- en loopbaanadviesbureau. Met loopbaancoaches erkend door CMI, Noloc, Nobco, Ergotherapie Nederland of NfM.
    Klik hier voor een presentatie van coaches.

  • Contact

  • Neem vrijblijvend contact op via info@happelcompany.nl, of bel 070 - 220 22 99.
    We maken graag persoonlijk kennis in een kosteloos, oriënterend gesprek.
    Klik hier voor meer contactgegevens.